„Modlete se, abyste neupadli do pokušení.“ Lukáš 22:40

Můžeš si nasadit tu nejlepší masku, abys lidi přesvědčil, že se ti daří lépe než je tomu ve skutečnosti, v hloubi srdce ale znáš oblasti, v nichž nejčastěji upadáš do pokušení a selháváš. Jestliže jsi upřímný, zřejmě stav své mysli sleduješ. Jiní ti možná dají na vysvědčení jedničku nebo dvojku, ty si ale dáš nedostatečnou. A pokud se to bude dít často, jednoho dne začneš uvažovat: „Jaký to má smysl, prosit Boha o odpuštění? Pořád opakuji stejné hříchy a znovu a znovu je musím vyznávat.“
Je tu řešení. Ježíš řekl svým učedníkům: „… modlete se, abyste neupadli do pokušení“ (Matouš 26:41). Jinými slovy, modli se dříve, než pokušení přijde. To ti dá sílu a jistotu, abys ho zvládl. Možná namítneš, že se přece modlíš. Pak tedy přidej a modli se víc! Předtím, než Ježíš utišil bouři v Galileji, strávil celou noc v modlitbě. Vypni televizor, počítač, iPhone i každé další vnější spojení a věnuj čas Bohu. Co měli na mysli naši předkové, když mluvili o tom, že v modlitbě „prorazili skrz“? Jednoduše to, že můžeš v modlitbě dospět do bodu, kdy „víš“, že ti Bůh dal potřebnou sílu a máš zajištěné vítězství. Pavel řekl: „Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:16).
Co potřebuješ, pokud stále selháváš? Odpouštějící Boží milost a jeho pomoc, abys dokázal překonat pokušení. Proto se modli dříve, než pokušení přijde, a Bůh z tebe udělá vítěze.