„Podle svého obyčeje vešel v sobotní den do synagógy…“ Lukáš 4:16

Když si někdo vezme volno, je to proto, že potřebuje čas na odpočinek a dobití baterií. Bůh si také vzal volno: „Sedmého dne Bůh dokončil dílo, na němž pracoval; sedmého dne odpočinul od veškeré práce, kterou dělal“ (1. Mojžíšova 2:2, B21). Bible však také říká, že Bůh „nedříme a nespí“ (viz Žalm 121:4). Jestliže si tedy vzal jeden den volna v týdnu on, potřebuješ ho ty také!
Není to tak dávno, kdy většina rodin chodívala v neděli ráno do kostela, po návratu domů se společně najedli, a pak si všichni společně užívali odpoledne a odpočívali. Dnes dřeme sedm dnů v týdnu a řítíme se po dálnici směřující k vyhoření nebo dokonce předčasnému úmrtí. Vědci tvrdí, že naše těla jsou geneticky stavěna tak, že potřebují jeden den ze sedmi pro fyzickou, emocionální a duchovní obnovu, aby mohla maximálně využívat svůj potenciál. Když Truett Cathy otevřel v roce 1946 svou první restauraci The Dwarf House, zavedl tradici, že v neděli bude zavřeno. Tehdy to byla normální praxe, dnes to ale je mimořádně neobvyklé, zejména pro restaurační řetězec se stovkami prodejen v nákupních centrech. Ale Cathy, oddaný křesťan, nikdy nezaváhal. Raději obětoval zisk a připravil se o obrovské dividendy. Přesto vybudoval jeden z nejpopulárnějších a nejziskovějších potravinových řetězců v USA – Chick-fil-A.
Bůh ví, že nejrychlejší způsob, jak vyhořet, je pokusit se zapálit svíčku na obou koncích. Proto Bible říká: „Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci…“ (2. Mojžíšova 20:10). Každý týden potřebuješ jeden den volna, tak si ho vezmi!