„Půjdou spolu dva, jestliže se nedohodli?“ Ámos 3:3

Když se jedná o budování vztahů, musíš se naučit číst mezi řádky. Někde tam mezi scházením se, chozením a spojením se s druhým je drobným písmem napsané upozornění, i když zcela nepatrně, že partner se bude chovat určitým způsobem. Ta výstražná světla tam byla vždy, i když zpočátku jen jako kouzelný záblesk růžové. Viděla jsi, jak rychle se rozčílil. Věděl jsi, že zase přijde pozdě, až pro ni přijedeš. Vždycky panikařil a horečně v restauraci kontroloval každý řádek účtenky. Nikdy nezapomněla flirtovat s číšníkem – i s kýmkoli jiným, kdo se na ni podíval. Všiml sis toho, ale neposlouchal jsi svůj tichý vnitřní hlas.
Básnířka Maya Angelou řekla: „Když ti někdo ukáže své nitro pravé, tehdy věř mu, a uvěř mu napoprvé!“ Než si něco objednáš, přečti si, co je napsané malinkým písmem dole, aby sis byl jistý, že si to můžeš dovolit koupit. Možná se to malinké písmo stalo viditelným, když jsi viděla, jaký má vztah se svou rodinou! Možná to byl způsob, jakým se díval na každou okolojdoucí ženu. Nebo ty telefonní hovory, které vedla mimo doslech, když jsi byl poblíž. Je pravděpodobné, že jsi to viděl, ale nevěnoval jsi tomu pozornost. Přehlížel jsi záchvaty vzteku, majetnictví, žárlivost, nedostatek zásadovosti a myslel sis, že to změníš, nebo že se změní kvůli tobě. Teď už to víš lépe.
Proč myslíš, že se Bible ptá: „Půjdou spolu dva, jestliže se nedohodli?“ (Ámos 3:3). Ano, Bůh, který „dává čelenku místo popela“ (viz Izajáš 61:3) může srdce tvého partnera změnit. Pokud ale s někým chodíš nebo uvažuješ o dlouhodobém vztahu, modli se za to a čti mezi řádky.