„Tato řeč se faraónovi i všem jeho služebníkům zalíbila.“ 1. Mojžíšova 41:37

Bůh dal Josefovi sen, že jednoho dne bude na vysoké vůdcovské pozici. Když ale konečně dorazil do faraónova paláce, nevešel dovnitř a neoznámil: „Bůh mi řekl, že tady budu šéfovat!“ Ne, musel na tom pracovat! Na svět tehdy měl přijít hladomor a Josef předložil faraónovi plán, jak jej přežít, a dokonce z té situace vytěžit. Všimni si, co faraón o Josefovi řekl: „Zda najdeme podobného muže, v němž je duch Boží?“ (1. Mojžíšova 41:38).
Takže jaký je tvůj sen? A jaký máš plán? Tvůj sen a tvůj talent jsou důležité, bez plánu ale není možný dlouhodobý úspěch. Bible říká: „Dar otvírá člověku dveře, uvádí ho i k velmožům“ (Přísloví 18:16). Tvůj talent ti může zajistit pozornost klíčových lidí, musíš ale být schopen odpovědět na otázku: „Jaký je tvůj plán?“ Plán vezme tvé sny a talenty a vytěží z nich maximum, protože dá nápadu strukturu. Bude to znamenat nutnost dodržovat rozvrh a neustále pracovat na dílčích cílech a detailech.
Josef předložil faraónovi konkrétní plán včetně časového harmonogramu na dvakrát sedm let. Řekl mu: „Tak vznikne pro celou zem zásoba jídla na těch sedm let hladu…“ (1. Mojžíšova 41:36, B21). To je to, co potřebuješ udělat: Napiš si plán, který bude obsahovat konkrétní kroky a termíny jejich splnění. Požehná Bůh tvůj plán? Ano, ale bude to muset být správný plán, aby mu mohl dát požehnání.