„… abyste vy … zbohatli.“ 2. Korintským 8:9

Bible nás ujišťuje, že Bůh není chudý. „Mé je stříbro, mé je zlato, je výrok Hospodina zástupů“ (Ageus 2:8). „Všechna lesní zvěř mi patří i dobytek na tisíci horách…“ (Žalm 50:10). Zeptej se teď sám sebe: Kdybys byl miliardář, byl bys rád, kdybys viděl své děti pobíhat otrhané a hladové? Ne? Bůh také ne! Pavel napsal: „Znáte přece štědrost našeho Pána Ježíše Krista: byl bohatý, ale pro vás se stal chudým, abyste vy jeho chudobou zbohatli“ (2. Korintským 8:9).
Možná jsi četl tato slova a myslel sis, že Pavel zde mluví o duchovním bohatství, nikoli o finančním. Přečtěme si tedy ten text v tomto kontextu a uvidíme, jestli to dává smysl: „On, který byl duchovně bohatý, se pro nás stal duchovně chudým, abychom se my skrze jeho duchovní chudobu mohli stát duchovně bohatými.“ To není to, co je tam řečeno! Kdy byl Ježíš duchovně chudý? Ne, ten verš říká to, co říká, a znamená to, co říká: „… abyste vy … zbohatli.“
Slovo „bohatý“ ovšem pro různé lidi znamená různé věci. V některých zemích jsi považován za bohatého, když máš střechu nad hlavou, máš pravidelně tři jídla denně a kolo, na kterém jezdíš do práce. Vlastně by teď byla dobrá příležitost diskutovat o hojně zneužívaném a široce nepochopeném biblickém slově „blahobyt“. Blahobyt jednoduše znamená „mít dostatek ke konání Boží vůle“. Má Bůh plán pro tvůj život? Ano. Chce, abys měl dostatek peněz k naplňování jeho vůle pro svůj život? Ano. To je jeho plán pro tebe!