„Lotova žena … ohlédla se a proměnila se v solný sloup.“ 1. Mojžíšova 19:26

Před zničením Sodomy a Gomory Hospodinovi andělé zachránili Lota a jeho rodinu. „Když je Hospodin vyváděl ven, řekl: ‚Uteč, jde ti o život. Neohlížej se zpět a v celém tomto okrsku se nezastavuj. Uteč na horu, abys nezahynul‘“ (1. Mojžíšova 19:17). V záznamu však čteme: „Lotova žena … ohlédla se a proměnila se v solný sloup“ (1. Mojžíšova 19:26).
Zde je důležitá lekce pro každého z nás: Odolej pokušení zůstávat v sevření minulých chyb – ať už vlastních, nebo jiných lidí. Může být těžké dívat se dopředu, pokud se ti v minulosti staly hrozné věci. Když ale uvízneš v minulosti, mineš to, co má Bůh pro tebe v přítomnosti, a nebudeš schopen postřehnout, jakou to má spojitost s tvou budoucností.
Dobrou zprávou je, že není příliš pozdě na to, dovolit Bohu, aby tě použil a posunul na tvé cestě kupředu. On může uzdravit rány, které ti způsobili jiní. Může si použít tvá dřívější špatná rozhodnutí, a v jejich důsledku tě učinit moudřejším. Není příliš pozdě, aby ses mohl stát tím, kým jsi už mohl být. Bůh s radostí změní tvou slabost v sílu. Může stvořit poklad z toho, co jsi vyhodil jako smetí. Dokonce, i pokud jsi uklouzl a sešel z cesty, o které víš, že chce, abys po ní šel, neskončil s tebou. Nyní je čas se na jeho cestu vrátit. „Neboť to, co s vámi zamýšlím, znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji, nikoli o zlu: chci vám dát naději do budoucnosti“ (Jeremjáš 29:11). Vykroč tedy vpřed a neohlížej se.