„… kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj!“ Přísloví 1:10

Volbou špatných přátel si říkáš o problémy. Kdosi moudře řekl: „Jestliže se chceš vznášet s orly, nemůžeš se popelit se slepicemi.“ Nakonec se staneš podobným lidem, s nimiž trávíš nejvíce času. Proto je tak důležité vybírat si přátele moudře. Žalmista řekl: „Blaze muži, který se neřídí radami svévolníků, který nestojí na cestě hříšných…“ (Žalm 1:1). Samson se zapletl do nezdravých vztahů, a to ho zavedlo na scestí.
Otázka tedy zní: Nebrání ti tví přátelé ve stoprocentním životě pro Boha? Strhávají tě dolů, nebo tě pozvedají? Když jsi si s nimi, nepřizpůsobuješ se věcem, které jsou proti tvému přesvědčení a svědomí, věcem, ve kterých se necítíš dobře? Kniha Přísloví nás před nedobrým spolčováním opakovaně varuje: „Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj!“ (Přísloví 1:10). Jestliže se neustále vystavuješ vlivu špatných postojů a hodnot, vybere si to nakonec ve tvém životě daň. Vždy je snazší někoho strhnout dolů než ho pozvednout.
Jaké přátele bys tedy měl mít? Takové, kteří v tobě probudí to nejlepší, budou tě povznášet, povzbuzovat a učiní z tebe lepšího člověka. Možná namítneš, že přece máme milovat všechny. Ano, neměl by ses ale opírat o nevhodné lidi, naslouchat jim, učit se jejich špatným způsobům a připodobňovat se jim. Při volbě přátel by ses měl řídit tímto biblickým pravidlem: „Jsem druhem všech, kteří se tě (Hospodina) bojí a tvých ustanovení se drží“ (Žalm 119:63).