„… pro radost, ležící před ním, nedbal … ale vydržel…“ Židům 12:2, přel. z angl.

Jakub napsal: „Blaze člověku, který prochází zkouškou! Až se osvědčí, získá korunu života…“ (Jakub 1:12, B21). Máš chuť to vzdát? Život je plný výzev a problémů, ale pokud hodíš ručník do ringu svého manželství, své kariéry nebo svého snu, můžeš toho po zbytek života litovat. Bůh tě může posílit a učinit z tebe vítěze, ale pouze tehdy, pokud budeš držet kurz.
F. B. Meyer řekl: „Dokud se nepokusíš o nemožné, nezakusíš, co jsou Boží zdroje.“ Rezignace nebuduje charakter, vytrvalost ano. Vytrvalost je nenahraditelná. Proto Bůh ty, kteří vytrvali, nazývá „blahoslavenými“ (viz Jakub 5:11). Vytrvalost posiluje odvahu, sebekázeň a proměňuje sny v realitu. Nikdo nevěděl o vytrvalosti více než Ježíš. Když bič drásal jeho tělo, když ho přibíjeli na kříž, když ho všichni opustili, když se mu kolemjdoucí vysmívali, když od něj odvrátil i Bůh svou tvář a když peklo povstalo a křičelo „vzdej to“, vytrval na své cestě na Kalvárii. Bible říká: „… pro radost, ležící před ním, nedbal … ale vydržel…“ (Židům 12:2, přel. z angl.).
„… Bůh … odměňuje ty, kdo jej hledají“ (Židům 11:6, B21). Zaslibuje, že když ho budeš hledat celým srdcem, najdeš ho (viz Jeremjáš 29:13). Tato zaslíbení se vztahují i na tebe. Řekni tedy Bohu: „Mám v plánu pokračovat a důvěřovat ti, že mi dáš sílu prorazit.“ Když se budeš takto modlit, zjistíš, že tvoje rozhodnutí vzdát to už není tak pevné, jak sis myslel.