„… Hospodin mu navrátil vše, co ztratil…“ Jób 42:10, B21

Patrick Kavanaugh ve své knize Duchovní životy velkých skladatelů rozebírá mistrovské dílo Georga Friedricha Händela „Mesiáš“. Händel byl mírně řečeno nepředvídatelný skladatel – jednou nahoře, jednou dole, pohyboval se od jednoho problému ke druhému. V té době ještě nebylo možné vyhlásit osobní bankrot a Händel se v roce 1741 topil v dluzích. Vězení se mohl vyhnout jedině zázrakem.
Ve věku padesáti šesti let se rozhodl uspořádat rozlučkový koncert a odejít do nuzného důchodu. Když mu však přítel přinesl libreto o životě Ježíše na podkladu vybraných pasáží z Písma, všechno se změnilo. Händel se vrhl do psaní a komponování a v neuvěřitelném čase šesti dnů napsal první část, druhou dokončil za devět dnů a třetí o šest dnů později. Horečně pracoval s vidinou ohromujícího díla. Služebné mu nechávaly jídlo přede dveřmi, protože se ho bály rušit. Když jednou služka našla odvahu a pootevřela dveře, překvapený skladatel vykřikl a po tvářích mu stékaly slzy: „Myslím, že jsem viděl celé nebe a samotného velkého Boha!“ Právě dokončil slavný sbor „Halleluja“. Jak velkolepý příběh o návratu na scénu – a s Biblí v hlavní roli!
Prvních čtyřicet jedna kapitol knihy Jób popisuje, o co všechno Jób přišel – zdraví, bohatství a rodinu. Teprve v poslední kapitole čteme: „… Hospodin mu navrátil vše, co ztratil … Hospodin tedy Jóbovi nakonec požehnal více než na počátku“ (Jób 42:10-12, B21). To, co Bůh udělal pro Georga Friedricha Händela a pro Jóba, může udělat i pro tebe, jestli vložíš život do jeho rukou.