„Pronásleduj … dostihneš … vysvobodíš.“ 1. Samuelova 30:8

Bojuješ s některou těžkou závislostí, jako jsou drogy nebo alkohol? Hazardní hry? Přejídání? Pornografie? Mám pro tebe dobrou zprávu. Ježíš řekl: „Duch Hospodinův … poslal mne, abych vyhlásil zajatcům propuštění…“ (Lukáš 4:18). Můžeš se z toho dostat. Můžeš získat zpět to, co jsi ztratil, nebo i něco lepšího. Jak? Když uděláš stejné dvě věci, jaké udělal David poté, co Amálekovci napadli jeho domov a zajali jeho rodinu:
1) Požádal Boha o sílu. „David však našel posilu v Hospodinu…“ (1. Samuelova 30:6). Postav se tomu čelem; pokud bys mohl problém vyřešit sám, udělal bys to. Uznání vlastní bezmoci je prvním krokem k vítězství. Uznat bezmocnost ale není totéž, jako přiznat porážku a propadnout zoufalství. Znamená to, že ty nemůžeš, ale Bůh může a bude jednat, když se mu odevzdáš.
2) Požádal Boha o strategii. „David se doptával Hospodina: ‚Mám pronásledovat tu hordu? Dostihnu ji?‘ On mu řekl: ‚Pronásleduj! Jistě dostihneš a jistě všechny vysvobodíš‘“ (1. Samuelova 30:8). Všimni si slova „pronásleduj“. David byl vytrvalý, nezastavil se, dokud nezískal vše, co mu nepřítel ukradl. A to musí být i tvůj postoj. Možná ti připadá, že příliš často selháváš. V Bibli stojí: „Spravedlivý, i když sedmkrát padne, zase povstane…“ (Přísloví 24:16). Nechápeš, jak bys mohl být v Božích očích spravedlivý, když stále padáš? To proto, že tvá spravedlnost nestojí na tvém výkonu; dostáváš ji díky Kristovu vykoupení na kříži (viz 2. Korintským 5:21).
Odraz se tedy ode dna s vědomím, že Bůh ti dává víru i odvahu „vytrvale pronásledovat, dostihnout a získat vše zpět“.