„Zakouší, že má dobrý zisk…“ Přísloví 31:18, ČSP

Chyby, které jsi udělal, mohly být velké, špatné a často se opakující. Nezměnily ale Boží pohled na tebe. „Miluji tě láskou, jež trvá navěky, vztahuji se k tobě v milosrdenství. Znovu tě zbuduji a budeš stát…“ (Jeremjáš 31:3-4, B21).
Ano, když to bude potřeba, Bůh tě napomene. Jeho pokárání však neznamená odmítnutí; je důkazem jeho lásky. „Koho Pán miluje, toho přísně vychovává…“ (Židům 12:6). Cílem Boží výchovy je rozvinout tvůj maximální potenciál. Nedovol, aby tě někdo srazil. Buď mezi lidmi vždy sám sebou. Zaměř se spíše na to, co máš dávat, než na to, jak tě druzí vnímají. Nesnaž se naparovat, vychvalovat nebo vychloubat, aby ses vyrovnal jiným. Jste si rovni – i když nemáte stejné vzdělání, zkušenosti, finanční nebo sociální postavení či zázemí. Odkdy takové věci činí ze své podstaty někoho nadřazeným, zvláště v očích tvého nebeského Otce? Pokud je tvým životním cílem být s každým zadobře a dosáhnout toho, aby o tobě lidé dobře mluvili, tvá hodnota bude vždy záviset na jejich milosrdenství.
Šalomoun popisuje ctnosti ženy. Jednou z nich je: „Zakouší, že má dobrý zisk…“ (Přísloví 31:18, ČSP). Ta žena nebyla pyšná. Byla si prostě jistá tím, kým ji Bůh stvořil, a úkolem, který jí dal, aby ho vykonala. Její sebedůvěra vycházela zevnitř, ne zvenčí. Šalomoun končí kapitolu těmito slovy: „Dejte jí odměnu za její úsilí, její činy ať ji v branách velebí!“ (Přísloví 31:31, B21).