„Když tvůj bratr zhřeší, pokárej ho, a bude-li toho litovat, odpusť mu.“ Lukáš 17:3

Někdy čelíš někomu, kdo tě svým chováním negativně ovlivňuje. Ježíš řekl: „Když tvůj bratr zhřeší, pokárej ho, a bude-li toho litovat, odpusť mu“ (Lukáš 17:3). To ti nedává právo vylít na něho svůj hněv nebo se chovat jako slon v porcelánu. Ježíš také řekl: „A jestliže proti tobě zhřeší sedmkrát za den a sedmkrát k tobě přijde s prosbou: ‚Je mi to líto,‘ odpustíš mu!“ (Lukáš 17:4).
Další věc: Respektuj rozhodnutí druhého člověka, když s tebou nechce mít vztah. Možná nepatří do tvého života a ty nemusíš patřit do jeho. Vzpomeň si, kdy jsi naposledy nakupoval. Koupil sis každou věc, kterou sis prohlížel? Samozřejmě, že ne. Nevzal sis ji kvůli tomu, že byla podřadná? Určitě ne. Prostě ses rozhodl, že ji nechceš. A stejné je to se vztahy.
Samozřejmě, že pokud zažíváš odmítnutí a nerozumíš příčině, budeš se ptát proč. „Bezpečnější jsou rány od přítele než hojné polibky od soka“ (Přísloví 27:6, B21). Někdy je moudré takovému člověku říct: „Chtěl bych mít od tebe zpětnou vazbu, abych se mohl poučit. Mým cílem není obnovit náš vztah. Chtěl bych se jen zeptat, co tě přimělo ho ukončit. Byl bych opravdu velmi vděčný za upřímnou odpověď.“ Nezapomeň, že si musíš zachovat pozitivní postoj, ne negativní. Objektivně naslouchej a nezaujímej obranné postavení. Shromažďuj informace a buď ochotný se změnit, pokud je na tom, co ti druhý řekl, něco pravdy.