„… jsou různé služby, ale tentýž Pán…“ 1. Korintským 12:5, B21

Jednou z největších chyb, kterou můžeš ve službě udělat, je porovnávat se s někým druhým. Ve skutečnosti, kdybyste byli identičtí, jeden z vás by mohl být zbytečný! Apoštol Pavel napsal: „… jsou různé služby, ale tentýž Pán…“ (1. Korintským 12:5, B21). Je pravda, že bez pomoci druhých se nikdy nestaneme tím, čím můžeme být. Bůh však chce, abychom byli mentorováni, nikoli klonováni.
Každého z nás povolal, aby v různých časech podtrhl některé pravdy. Například Jan zdůrazňoval lásku, Šalomoun moudrost a Pavlovým hlavním důrazem byla milost nad zákonem. Důraz určuje potřeba. Jestli tě Bůh povolává jako pastora, je to podobné, jako bys byl praktickým lékařem. Pokud tě povolává jako evangelistu nebo učitele, povolává tě, abys byl specialistou. „Jednomu je skrze Ducha dáno slovo moudrosti, druhému slovo poznání podle téhož Ducha, někomu zase víra v témž Duchu, někomu dar uzdravování v jednom a témž Duchu, někomu působení mocných činů, dalšímu zase proroctví, jinému rozlišování duchů, někomu dar mluvit ve vytržení, jinému dar vykládat, co to znamená. To všechno působí jeden a týž Duch, který uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce“ (1. Korintským 12:8-11).
Ne každý tvůj styl služby pochopí nebo ocení. To je ale v pořádku – nejde o soutěž popularity. Jsi povolán být služebníkem, ne hvězdou. Hlavním předpokladem pro službu je, že od toho, komu byla svěřena důvěra, „se nežádá nic jiného, než aby byl shledán věrným“ (viz 1. Korintským 4:2).