„Utíkej před mladickými žádostmi…“ 2. Timoteovi 2:22, ČSP

Bible nám představuje takovouto scénu: „‚Proto jsem ti vyšla vstříc a za úsvitu jsem tě hledala, až jsem tě našla. Prostřela jsem na své lehátko … pestrá egyptská prostěradla … Navoněla jsem své lůžko … skořicí. Pojď, opájejme se laskáním až do jitra, potěšme se milováním. Muž není doma, odešel na dalekou cestu … vrátí se domů až v den úplňku.‘ Naklonila si ho … svými úlisnými rty ho svedla. Hned šel za ní jako vůl na porážku, jako pošetilec v poutech k potrestání, než mu šíp rozetne játra; spěchá do osidla jako ptáče, neví, že mu jde o život“ (Přísloví 7:15-23).
Pojďme si tu situaci zmodernizovat. Lehátkem by mohla být vodní postel nebo zadní sedadlo auta. Egyptskými prostěradly by mohly být plyšové koberce před krbem. Skořici by mohly představovat pivo a pizza, podbarvené tichou hudbou na pozadí. Dnes takové vztahy nazýváme „kamarád taky rád“. Znamená to, že každý z dvojice má všechny výhody sexuální intimity, ale bez sebemenších závazků či starostí o blaho druhé osoby. Odborníci snesli horu důkazů, že to vždy končí stejně – pocitem viny, depresí a zničenými životy.
Šalomoun prosil: „Nyní tedy, synové, slyšte mě, věnujte pozornost výrokům mých úst. Ať tvé srdce nesejde na její cesty, na její pěšiny se nedej zavést. Mnohé už sklála, přivedla k pádu, všichni, i ti nejzdatnější, byli od ní zavražděni. Její dům – toť cesty do podsvětí, vedoucí do komor smrti“ (Přísloví 7:24-27). Jinými slovy: Vyhýbej se zrádné cestě, než tě zavede do záhuby!