„… je nezkušený ve slově spravedlnosti…“ Židům 5:13, ČSP

Pavel napsal: „… každý, kdo potřebuje mléko, je nezkušený ve slově spravedlnosti, protože je ještě nemluvně“ (Židům 5:13, ČSP). Spravedlnost není stav, kterého můžeš dosáhnout lidským snažením; je to postavení, do něhož tě dosadí Bůh, pokud se rozhodneš důvěřovat Kristu. Bůh chce, aby ses od té chvíle viděl jako spravedlivý, stejně jako tě vidí on. „Vždyť ze skutků zákona ‚nebude před ním nikdo ospravedlněn‘, neboť ze zákona pochází poznání hříchu. Nyní však je zjevena Boží spravedlnost bez zákona … pro všecky, kdo věří“ (Římanům 3:20-22).
Pokud usiluješ o to být spravedlivým, aby ses dostal do nebe, přečti si tohle: „Toho, který nepoznal hřích, kvůli nám ztotožnil s hříchem, abychom v něm dosáhli Boží spravedlnosti“ (2. Korintským 5:21). Stejně jako Bůh Ježíše učinil hříchem, ve chvíli, kdy ty v Ježíše uvěříš, učiní tě spravedlivým. Budeš ještě hřešit, protože žiješ v neobrozeném těle? Ano. A dokud nedostaneš nové tělo, bude to tak vždy.
Slyšel jsi někdy o fantomové bolesti – pocitu vycházejícím z amputované části těla, kterou už člověk nemá? Jako věřící máme své fantomové bolesti, kterých se potřebujeme zbavit. Jak? Pochopením rozdílu mezi naším postavením a naším stavem. Naše postavení „v Kristu“ je to, co nám dává jistotu ve vztahu k Bohu. Zde je důležité slovo z Písma: „Vždyť království Boží … (je) ve spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého“ (Římanům 14:17). Všimni si pořadí slov. Protože víme, že jsme považováni za spravedlivé v Božích očích, máme pokoj, a protože máme pokoj – máme radost.