„Abraham věřil … a vydal se na cestu, ačkoli nevěděl, kam jde.“ Židům 11:8

V Bibli čteme: „Abraham věřil, a proto uposlechl, když byl povolán, aby šel do země, kterou měl dostat za úděl; a vydal se na cestu, ačkoli nevěděl, kam jde“ (Židům 11:8). Během několika následujících dnů se podíváme na některé věci, se kterými bys měl na své životní pouti počítat:
1) Příležitosti a protivenství. Pavel napsal: „… otevřela se mi zde veliká a nadějná příležitost, ale také protivníků je mnoho“ (1. Korintským 16:9). Ve skutečnosti, pokud nenarazíš na překážky a protivenství, tak by ses měl modlit a ptát se Boha, jestli jsi na správné cestě? Intenzita útoku obvykle odpovídá velikosti Bohem daného úkolu. Je tu však dobrá zpráva – útok je důkazem respektu. Znamená, že nepřítel tě považuje za hodnotný cíl a ohrožení svých plánů.
2) Neúspěchy, které tě mají vykolejit. „Spravedlivý, i když sedmkrát padne, zase povstane…“ (Přísloví 24:16). O kom to Šalomoun mluví? O „spravedlivém“. Jak často padne a zase povstane? Sedmkrát. Pád neznamená, že jsi selhal. Selháním je, když se vzdáš a když se z pádu nepoučíš, když odmítneš změnit své metody, odmítneš rady a odmítneš začít znovu! Pokud byl příčinou tvého pádu hřích, čiň pokání, vzdej se ho a vrať se na správnou cestu. Jestli jsi padl proto, že zkoušíš něco nového a neznámého, netrap se. Místo toho čerpej z Boží milosti, rozhodni se dělat to lépe a pokračuj v cestě. Jak říká John Maxwell: „Na začátku můžeš padat; můžeš padat často – vždycky ale padej vpřed!“