„… běh jsem dokončil…“ 2. Timoteovi 4:7

Ne každý, kdo začne závod, ho také dokončí. Pavel napsal: „Nevíte snad, že ti, kteří běží na závodní dráze, běží sice všichni, ale jen jeden dostane cenu? Běžte tak, abyste ji získali! Každý závodník se podrobuje všestranné kázni. Oni to podstupují pro pomíjitelný věnec, my však pro věnec nepomíjitelný. Já tedy běžím ne jako bez cíle; bojuji ne tak, jako bych dával rány do prázdna. Ranami nutím své tělo ke kázni, abych snad, když kážu jiným, sám neselhal“ (1. Korintským 9:24-27). Pavel zde nemluví o svém spasení, to byla hotová věc. Mluví o své nebeské odměně. Měl by ses zastavit a zamyslet se nad těmi slovy, jestli i tobě nehrozí selhání. Zde jsou některé věci, kvůli kterým bys mohl na své cestě klopýtnout:
1) Zanedbávání modlitby a každodenní četby Božího slova.
2) Odporování Bohu, když s tebou jedná v určité oblasti tvého života.
3) Mravní selhání plynoucí ze špatných návyků a vztahů.
4) Podlehnutí pochybnostem a strachu.
5) Marnění času honbou za požitky, místo zaměření se na to, k čemu tě Bůh povolal.
6) Snaha o úspěch v kariéře a selhání doma.
7) Zasévání svého pokladu, nadání a času mimo Boží království, a v důsledku toho nedostatek zdrojů pro naplnění Boží vůle pro tvůj život.
Tento seznam by mohl pokračovat donekonečna. Učiň dnes svou modlitbou tato slova: „Bože, zkoumej mě, ty znáš mé srdce … hleď, zda jsem nesešel na cestu trápení, a po cestě věčnosti mě veď!“ (Žalm 139:23-24). Takové modlitby Bůh rád vyslýchá!