„Tehdy naše ústa naplnil smích a náš jazyk plesal.“ Žalm 126:2

Bůh stvořil všechny lidské emoce, které prožíváš. Stvořil tě, abys plakal, když jsi smutný, a smál se, když jsi šťastný. „Všechno má určenou chvíli … je čas plakat i čas smát se…“ (Kazatel 3:1, 4). Ježíš řekl: „To jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a vaše radost aby byla plná“ (Jan 15:11).
Jak často se směješ? Podle lékařů má smích neuvěřitelné léčivé účinky na lidské tělo, mysl i duši. Zastav se a připomeň si dny, kdy ses smál, třebaže jsi k tomu ve skutečnosti neměl žádný důvod. Byl jsi daleko od Boha, byl jsi spoután hříšnými návyky, ale Bůh tě osvobodil, že? Ve Starém zákoně čteme: „Když Hospodin úděl Sijónu změnil, bylo nám jak ve snu. Tehdy naše ústa naplnil smích a náš jazyk plesal. Tehdy se říkalo mezi pronárody: ‚Hospodin s nimi učinil velké věci.‘ Hospodin s námi učinil velké věci, radovali jsme se“ (Žalm 126:1-3).
Jestliže tě Bůh osvobodil, opravdu máš důvod se smát. Tak už přestaň být ze všeho tak ustaraný! Vláčíme s sebou těžká břemena: svou nedokonalost, pomalý růst v Bohu, nedostatečný modlitební život, neschopnost zapamatovat si více veršů z Písma, strach zvěstovat svou víru jiným a tak dále. Pokud máš problém se smát, budeš na tom možná muset zapracovat. Je snadné najít si plno důvodů ke starostem, ale abys byl šťastný, pro to je někdy třeba něco udělat. Takže dnešní slovo pro tebe zní: Více se směj!