„… věnuj pozornost četbě…“ 1. Timoteovi 4:13, přel. z angl.

Stáváš se tím, co čteš a co studuješ. Když u sebe máš a čteš správné knihy, udržuješ neustálý tok informací do svého srdce i mysli.
1) Četba odvádí od neplodných rozhovorů. Měl bys být vždy připraven sdílet svou víru a sloužit potřebám druhých. Seděl jsi ale někdy vedle někoho, kdo nedokáže zavřít pusu? Lidé, kteří rádi mluví, nepotřebují žádný zvláštní podnět. Mluví jen proto, aby se vyhnuli tichu. Když budeš mít po ruce knihu, pomůže ti to vyřešit problém.
2) Každý měsíc si udělej seznam knih, které chceš přečíst. To zabrání nemoudrému výběru ve chvílích nudy, pokušení nebo únavy. Na začátku každého roku si vyber padesát dva knih, které bys chtěl do konce roku přečíst, na každý týden jednu. Při dvaceti stránkách denně přečteš každý týden knihu o sto čtyřiceti stranách.
3) Ber si knihy na cesty. Když jsi daleko od každodenních povinností, můžeš se uchýlit do svého soukromého světa. Máš možnost snít, soustředit se a plánovat. Ve svém pastýřském listu Timoteovi Pavel napsal: „… věnuj pozornost četbě … Nezanedbávej dar ve svém nitru … rozjímej nad těmi věcmi; úplně se jim oddej, aby tvůj pokrok byl všem patrný“ (1. Timoteovi 4:13-15, přel. z angl.). První kniha, kterou by sis měl přečíst, je Bible, a tu bys také měl číst nejvíce. Čti ale i jiné knihy, protože Bůh je zdrojem veškeré moudrosti a poznání. Šalomoun řekl: „Počátek moudrosti je: Snaž se získat moudrost, za všechno své jmění získej rozumnost“ (Přísloví 4:7).