„Neboť moudrost dává Hospodin…“ Přísloví 2:6

Co ti říkají lidé tvého života? Zvyšují tvé pochybnosti, nebo posilují tvou víru? Nemusí být pravda všechno, co slyšíš, jen proto, že to lidé říkají. V roce 1492 si lidé kolem Kolumba mysleli, že je země plochá. „Odborníci“ prozkoumali jeho cestovní plány a prohlásili, že jeho nápad je nemožný. Kolumbus ale nespadl z konce země, jak mu předpovídali, ale místo toho objevil Ameriku!
Podobně se Thomas Edison pokoušel přesvědčit Henryho Forda, aby vzdal svůj rodící se nápad na motorové auto, protože byl přesvědčen, že to nikdy nemůže fungovat. Řekl Fordovi: „Pojď pracovat pro mne a vytvoř něco smysluplného.“ Edison byl velkým vynálezcem, zdá se ale, že pozitivně nahlížel jen na to, co mohl udělat sám, kdežto ohledně schopností jiných byl spíš pesimistou. Až tedy budeš příště nasedat do auta, buď rád, že Ford nesdílel Edisonův negativismus ohledně automobilů.
Nedovol, aby tě brzdilo omezené myšlení někoho jiného. Negativismus je nakažlivý, a pokud ho nechceš chytit, musíš dávat pozor! I kdybys měl být jediným pozitivním člověkem v rodině, zůstaň optimistický v každé situaci. To, co nazýváme „všeobecně známým“, často bývá mylné! „Neboť moudrost dává Hospodin, poznání i rozumnost pochází z jeho úst“ (Přísloví 2:6). Dosadili si ti lidé, kteří tvrdí, že „to nejde“, do rovnice Boha? Pokud ne, pak jim nevěnuj pozornost. Místo abys naslouchal lidem, kteří zvyšují tvé pochybnosti, naslouchej těm, jimž Bůh dal moudrost, poznání i porozumění.