„Musíte se narodit znovu.“ Jan 3:7

Anglikánský duchovní George Whitefield měl stejnou zásluhu na reformaci Anglie a na Velkém probuzení v Americe jako John a Charles Wesleyovi. V dopise Benjaminu Franklinovi, který si přišel Whitefielda s potěšením poslechnout, napsal: „Protože jsem zjistil, že jste ve vzdělaném světě stále více a více uznávaný, doporučil bych vašemu pilnému a nepředpojatému studiu tajemství nového narození. To je nejdůležitější studium, a po jeho zvládnutí získáte dostatečné odpovědi na všechny své problémy. Připomínám to proto, příteli, že ten, u jehož bran oba brzy staneme, slavnostně prohlásil, že bez nového narození nikdo nespatří jeho Království.“
To bylo velmi moudré doporučení pro muže, jehož dějiny označují za moudrého. Ježíš řekl: „Musíte se narodit znovu“ (Jan 3:7). To znamená, že není nikdo, komu by se to nemohlo povést, pokud o to bude opravdu vážně usilovat. Vždyť i naše usilování je dílem Ducha Božího.
Už tě nebaví prázdnota a bezúčelnost života? Přestaly tě bavit špinavé hadry tvé vlastní spravedlnosti? Jsi ochotný důvěřovat i někomu jinému než sobě? Pak pohlédni na Kristův kříž. Uvěř Ježíšovi a pozvi ho, aby dnes přišel a narodil se v tobě. Můžeš se jednou narodit a dvakrát zemřít; pokud se ale narodíš dvakrát, zemřeš pouze jednou. Ježíš řekl: „Kdo věří v Syna, má život věčný. Kdo Syna odmítá, neuzří život…“ (Jan 3:36).