„Takto tedy běžím, ne jako bych neměl cíl…“ 1. Korintským 9:26, B21

Ať jde o svět sportu nebo o Boží království, všichni vítězové vykazují těchto pět rysů:
1) Sebevědomí. Vítězové jsou čestní ohledně svých silných i slabých stránek. Bible říká: „Neboť Hospodin zkoumá všechna srdce … Budeš-li ho hledat, dá se ti nalézt“ (1. Paralipomenon 28:9, B21). V modlitbě se vidíš takový, jaký jsi. Když čteš Boží slovo, vidíš, jaký být můžeš.
2) Zaměření. Ať jsi dnes kdekoli, buď tam, protože je tam Bůh. Lidé, kteří tráví život „čekáním na svou loď“, končí obvykle zklamaní nebo umírají na přístavním molu. Vítězové žijí tady a teď. Odmítají být tělem tady, zatímco jejich mysl je jinde.
3) Důvěra. Vítězové překonávají úzkost tím, že sledují svůj cíl. Čím více se k němu blíží, tím více se zvyšuje jejich důvěra. Juda napsal: „Ale vy, milovaní, budujte svůj život na přesvaté víře…“ (Juda 1:20). To je něco, co musíš denně dělat prostřednictvím modlitby a Božího slova.
4) Houževnatost. Vítězové obětují současné pohodlí v zájmu budoucnosti. Naučili se říkat „ne“ pohodlí a „ano“ disciplíně, protože jsou ochotni za svou odměnu zaplatit. Pavel napsal: „Raději své tělo tužím a podmaňuji, abych … sám nebyl vyřazen“ (1. Korintským 9:27, B21).
5) Životní plán. Vítězové vědí, že samotný talent nestačí; potřebuješ mít životní plán. Objevil jsi Boží plán pro svůj život? Naplňuješ ho? Pokud ne, promluv o tom dnes s Pánem. Bude to jeden z nejdůležitějších rozhovorů, jaký kdy budeš mít.