„Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně.“        Jakub 4:3

Další překážkou pro vyslyšení modliteb je sobectví. V modlitbě Páně nenajdeš slova „já“, „mně“, „můj“ nebo „moje“. Najdeš tam ale: „Náš denní chléb dej nám dnes. A odpusť nám naše viny … vysvoboď nás od zlého“ (Matouš 6:11-13). Chápeš to? Muž, který se modlí: „Pane, požehnej mně, mojí ženě a našim dvěma dětem, nám čtyřem a nikomu jinému,“ nedostane z nebe příznivou odpověď. Ježíš řekl: „Věřte, že všecko, oč v modlitbě prosíte, je vám dáno, a budete to mít“ (Marek 11:24). Tenhle text ale není bianko šek – Boží odpověď na sobecké modlitby vždycky bude „ne“. Jakub napsal: „Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně“ (Jakub 4:3).
Možná si myslíš, že když budeš „hledat blaho v Hospodinu, dá ti vše, oč požádá tvé srdce“, protože to Bible říká (viz Žalm 37:4). Bible to skutečně říká, tvé touhy ale musejí být v souladu s Boží vůlí. Bůh požehnal Abrahamovi, aby se mohl stát požehnáním pro druhé (viz 1. Mojžíšova 12:2-3). Bůh ví, co chceš, a také ví, proč to chceš. Je to jen pro tvé pohodlí a pro tvůj užitek, nebo také pro naplnění jeho záměrů? Pouze pokud si tuto otázku zodpovíš upřímně, můžeš se modlit s důvěrou.
Jestli hledáš jen svůj zájem, pracuje pro tebe jen jeden člověk – ty sám! Když je ale tvým cílem požehnání pro druhé, Bůh pracuje a odpovídá na tvé modlitby způsobem, o kterém sis nikdy nemyslel, že by byl možný. Zkus to, a uvidíš sám!