„… zůstanou-li má slova ve vás, proste, oč chcete… “ Jan 15:7

Čtvrtou překážkou pro vyslyšení modliteb jsou nebiblické modlitby. Ježíš řekl: „Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li má slova ve vás, proste, oč chcete, a stane se vám“ (Jan 15:7). Ti, kdo žijí podle principů Božího slova, se nemodlí, aby vyhráli v loterii nebo aby jejich kůň doběhl první v dostizích. Vědí, že tohle nejsou modlitby postavené na Písmu a že je Bůh nevyslyší. Když se modlíš, tvá žádost musí být ve shodě s Boží vůlí.
Mojžíš čtyřicet let vodil děti Izraele pouští a přirozeně toužil vejít do zaslíbené země a oslavovat s nimi vítězství: „… přejít Jordán a spatřit tu dobrou zemi, co je za Jordánem, dobrou hornatou zemi a Libanón!“ (5. Mojžíšova 3:25). Navzdory jeho modlitbám se to ale nestalo. Proč? „… Hospodin proti mně kvůli vám vzplanul prchlivostí a nevyslyšel mě. Řekl mi: ‚Máš dost. O této věci už ke mně nemluv. Vystup na vrchol Pisgy a rozhlédni se na západ, na sever, na jih a na východ; na vlastní oči se podívej. Tento Jordán však nepřejdeš‘“ (5. Mojžíšova 3:26-27).
Modlitba není talisman pro štěstí nebo náboženské zaklínadlo, které opakuješ, abys dosáhl výsledku, jaký chceš. Když se tvé modlitby spojí s Písmem a jsou v souladu s Boží vůlí, potom na ně Bůh odpoví. Tato pravda nemusí být u dnešní generace, která preferuje příjemné pocity a chce výhody Božího království podle vlastních podmínek, přijatelná nebo oblíbená. Pokud ale myslíš vážně, že chceš na své modlitby odpovědi, čti „poznámky tištěné drobným písmem“!