„Neboť moudrost dává Hospodin, poznání i rozumnost pochází z jeho úst.“        Přísloví 2:6
Osobní růst zahrnuje čtyři věci:
1) Prostředí. Musíš si najít místo v prostředí, které podporuje růst. Některé ryby rostou podle velikosti svého životního prostoru. Když je chováš v malé nádobě, zůstanou malé, ale pokud je vypustíš do oceánu, vyrostou do původně zamýšlené velikosti. Stejný princip platí pro tebe. Abys mohl růst, musíš trávit čas se správnými lidmi, na správném místě, děláním správných věcí.
2) Silné stránky. Spisovatel a expert na vedení Peter Drucker řekl: „Není velkým tajemstvím, že lidé dělají věci špatně, ale občas udělají pár věcí správně. Jediná univerzální věc je nekompetence. Síla je vždycky specifická!“ Když se snažíš být dobrý ve všem, skončíš tak, že nebudeš dobrý v ničem. Bůh ti dal konkrétní silné stránky. Identifikuj je, rozvíjej je a používej je.
3) Změnu. Většina z nás chce, aby věci šly lépe, aniž by se muselo něco měnit. Bible říká: „… směřujme k dospělosti“ (Židům 6:1). Jestli chceš růst, musíš změny nejenom přijímat, ale také o ně usilovat.
4) Užívání si. Většina šachových velmistrů se patnáct let stále dokola učí tahy po šachovnici, než vyhrají svůj první světový titul. To je téměř pětina jejich života! Když děláním něčeho trávíš tolik času, měl by sis to užívat! Pokud tě láká cíl, ale neužíváš si cestu, měl by ses snažit hledat Boží vedení a ujistit se, že jdeš správným směrem. Jestli sedíš ve špatném vlaku, nepokračuj v cestě – vystup v příští stanici!