„Neboť je to Bůh, který ve vás působí, že chcete i činíte, co se mu líbí.“ Filipským 2:13

Dobré nápady budeš mít jedině, pokud si dobrých nápadů vážíš. Jinak budeš jen tak proplouvat životem a žít podle nápadů jiných. Tvořiví myslitelé:
1) Prozkoumají každou možnost z mnoha, které se naskýtají. Bude to podněcovat tvou vlastní představivost, a ta je pro tvoření rozhodující. Albert Einstein řekl: „Představivost je důležitější než znalosti.“ Proč? Protože hledá nové cesty, které tvým znalostem umožní konat práci.
2) Počítají s možností, že to dopadne všelijak. Tvořiví lidé necítí potřebu zlikvidovat nejistotu. Vidí všechny možné nesrovnalosti a díry v životě, baví je ty díry prozkoumávat nebo je pomocí své představivosti vyplňovat. Najdeš-li nějakou potřebu, kterou ještě nikdo neuspokojil, můžeš z toho buď vyvodit závěr, že se s tím nedá nic dělat, nebo se modlit a hledat způsob, jak bys ji uspokojil ty.
3) Libují si v nevyšlapanosti. Tvořivost se při zkoumání nevydává vyšlapanou cestou. Bývalý rektor Yaleovy univerzity Kingman Brewster řekl: „Mezi kreativním člověkem a pošukem existuje jistá souvztažnost. Takže musíme být rádi, že mezi sebou ty pošuky máme.“ Chceš-li podporovat tvořivost, musíš být ochoten snášet originalitu a podivínství.
4) Nemají strach ze selhání. Americký filosof Charles Frankel řekl: „Úzkostlivost je podstatnou podmínkou intelektuální i umělecké tvorby.“ Tvořivost vyžaduje ochotu riskovat, že vypadáme hloupě. Že šplháme na větev, a přitom víme, že se větve mohou zlomit. Tvořiví lidé to vědí, a přesto si zkoumavě hrají s novými nápady. Nedovolují, aby jim nápady, které nefungují, bránily přicházet s takovými, které fungovat budou.