„Její děti jí s úctou žehnají…“ Přísloví 31:28, přel. z angl.

Básníci i řečníci v průběhu celé historie nešetřili chválou mateřství. George Washington řekl: „Moje matka byla nejkrásnější žena, jakou jsem kdy viděl. Za všechno, čím jsem, vděčím jenom jí. Veškerý svůj životní úspěch připisuji morální, intelektuální a tělesné výchově, které se mi od ní dostalo.“ Abraham Lincoln napsal: „Modlitby mé matky mě neustále provázely. Držely mě po celý život.“ A Charles Haddon Spurgeon řekl: „Ani vám nedokážu vypovědět, za co všechno vděčím dobrému slovu své dobré matky.“
Zásluha na oficiálním slavení Dne matek v Americe se připisuje neúnavnému psaní dopisů a lobbování jedné vytrvalé ženy. Anna Jarvisová se po smrti své matky v roce 1905 rozhodla zasvětit život tažení za to, aby se v národě matkám dostávalo veřejného uznání. Když se dozvěděla, že k vyhlášení každoročního „svátku matek“ je nutné usnesení kongresu a prezidentovo prohlášení, stala se Anna samostatnou lobbistkou. Neodradily ji vytáčky, lhostejnost ani nepřátelství. Po devíti letech její úsilí slavilo úspěch! Prezident Woodrow Wilson na základě usnesení kongresu vyhlásil každoroční oslavu Dne matek. Poprvé se svátek slavil 9. května 1914. Od té doby se rozšířil do mnoha zemí světa.
V roce 1948 Anna Jarvisová zemřela ve Filadelfii. Byla slepá a bez peněz, ale svůj sen uskutečnila. Bible říká: „Dobrá žena je … mnohem cennější než diamanty … Je si vědoma hodnoty své práce a příliš rychle se jí nevzdává … Když mluví, má na srdci něco hodnotného a … vždy to říká laskavě … Její děti jí s úctou žehnají…“ (Přísloví 31:10-28 přel. z angl.). Může existovat cennější poklona?