„… bál jsem se. A … ukryl jsem se.“ 1. Mojžíšova 3:10

Máme sklon se domnívat, že úspěšní lidé jsou imunní vůči strachu. Nic není dále od pravdy! Strach zažila každá generace v dějinách. Prvním člověkem, kterého Bůh stvořil, byl Adam, a první slova, která v Bibli Adam pronesl, zněla: „Uslyšel jsem v zahradě tvůj hlas a bál jsem se. A protože jsem nahý, ukryl jsem se“ (1. Mojžíšova 3:10). Strach je genetická záležitost, je součástí lidské přirozenosti. Výzkum potvrzuje, že se strachem bojujeme v sedmi hlavních oblastech: finance, zdraví, starosti o kariéru, rodičovské problémy, rodinné vztahy, dosažení osobních cílů a smrt.
Máš strach a týkají se tvé obavy některé z těchto oblastí? Strach se může ve tvém životě stát ničivou silou. Jedno ze starých anglických slov pro strach znamená „náhlý útok“. To je podobné starému německému slovu pro strach, které znamená „útok ze zálohy“ nebo „léčka“. Přesně tohle strach dělá, útočí a bere nás do zajetí. Jaká je tedy odpově?? V?ra v?Boha! Strach oslabujeď? Víra v Boha! Strach oslabuje, zatímco víra posiluje. Strach uvězňuje, ale víra osvobozuje. Strach paralyzuje, kdežto víra pohání. Strach zbavuje odvahy, víra ji povzbuzuje. Strach přináší nemoc, ale víra uzdravuje.
Slova „neboj se“ se v Písmu na různých místech prý vyskytují tři sta šedesát šestkrát! Pokud to tak opravdu je, pak nám Bůh dal jedno takové „neboj se“ pro každý den v roce a jedno přidal pro přestupný rok! Zde je jeden příklad: „Neboj se, já jsem tě vykoupil, povolal jsem tě tvým jménem, jsi můj“ (Izajáš 43:1). Bůh je dnes s tebou a slibuje, že tě posílí a povede v každé situaci, které budeš muset čelit.