„Jakmile nohy kněží … spočinou ve vodách … vody … zůstanou stát jako … hráz.“     Jozue 3:13

Aby Izraelci mohli vstoupit do zaslíbené země, museli překročit Jordán v době, kdy byla řeka rozvodněná. Báli se? Ty by ses nebál? Jenže jediným způsobem, jak mohli dosáhnout cíle, bylo udělat přesně to, z čeho měli strach!
Když dovolíš, aby tě ovládl strach, staneš se ještě ustrašenějším a nakonec se budeš pohybovat ve vyčerpávajícím bludném kruhu. Strach bude působit nečinnost. Nečinnost způsobuje nedostatek zkušeností, nedostatek zkušeností plodí nevědomost. A z nevědomosti se rodí strach. Bojíš se dělat právě ty věci, které by pro tebe byly dobré. Převzít aktivitu znamená, že budeš muset vstoupit do neznáma a dělat nevyzkoušené věci a to může být děsivé. Pokud se ale poddáš svým obavám, nepohneš se kupředu. Nebudeš mít prospěch z toho, čemu ses vyhnul, ani nezískáš cenné zkušenosti, které by ti mohly vylepšit život. Ve výsledku zůstaneš ohledně této oblasti života v nevědomosti a nevědomost vždy plodí větší strach, takže je mnohem obtížnější jít kupředu a jednat.
Harry Truman řekl: „Nejhorší nebezpečí, které nám hrozí, je paralyzování pochybnostmi a obavami. Toto nebezpečí přenášejí ti, kdo opouštějí víru a vysmívají se naději, ti, kdo šíří cynismus a nedůvěru a snaží se nás učinit slepými vůči naší veliké šanci konat dobro pro celé lidstvo.“ Kdosi řekl, že strach je temná komora, kde se vyvolávají všechny naše negativy. Jsou to předem placené úroky z dluhu, který možná nikdy nebudeš mít. Navíc strach podkopává víru v sebe samého, v jiné lidi i v Boha.