„Hospodin je záštita mého života, z koho bych měl strach?“ Žalm 27:1

Staré anglické rčení říká: „Strach dělá vlka většího, než je.“ Strach zveličuje problém a výsledkem je, že plýtváš cennou energií tam, kde bys neměl. Někdy se například vyhýbáš věcem, které ti ve skutečnosti vůbec nemohou uškodit. Jako ten muž, který se do své rekreační chaty vrátil z výletu celý poškrábaný a pohmožděný. „Co se stalo?“ zeptala se ho manželka. „Potkal jsem na cestě hada,“ odpověděl. „Copak si nevzpomínáš,“ řekla žena, „že nám správce parku říkal, že žádný ze zdejších hadů není jedovatý?“ Manžel odpověděl: „Nemusejí být jedovatí na to, aby tě donutili skočit z šestimetrového srázu!“ Je zřejmé, že problémem toho muže nebyl had, ale jeho strach.
Charles Spurgeon jednou řekl: „Úzkost neubere zítřku z jeho starostí, ale dnešku z jeho síly.“ Pokud dovolíš strachu „převzít volant“, nikdy se nedostaneš tam, kam tě Bůh chce dovést, ani neobjevíš a nerozvineš talenty, které do tebe vložil. Ale je tu dobrá zpráva! Bůh ti pomůže postavit se strachu, který tě ovládá, a porazit ho.
David, zabiják obrů, autor Žalmů a milovaný král Izraele, byl často přitlačen ke zdi. V jedné takové situaci napsal: „Pospěš mi na pomoc … Hospodine!“ (Žalm 38:22, přel. z angl.). „Hospodine, rač mě vysvobodit…“ (Žalm 40:14). David věděl, ke komu se obrátit: „Hospodin je záštita mého života, z koho bych měl strach?“ (Žalm 27:1). Když je zdrojem tvé síly Bůh, můžeš se postavit i proti nejhorším obavám a překonat je.