„Poddej se Bohu a najdeš klid, takto ti vzejde blahobyt.“ Jób 22:21, B21

Dnes nemáme jen normální stres. Máme kybernetický stres. E-maily se množí jako králíci. Vypni si na pár hodin mobil nebo tablet, a když ho znovu zapneš, máš tam záplavu nových zpráv. Pak máme hyper stres. Zajdi do prodejny potravin a všimni se, kolik nezávazné konverzace vyslechneš od pokladní, jejíž rychlost a výkonnost je sledována počítačem, zatímco ona elektronicky skenuje tvůj nákup, sděluje ti konečnou částku a „digitálně tě vystrkuje ze dveří“.
Při průzkumu, který byl po pět let prováděn mezi třemi tisíci zaměstnanci, osmdesát osm procent z nich uvedlo, že pracují „velmi tvrdě“. Šedesát osm procent si myslelo, že pracují „velmi rychle“. Šedesát procent uvedlo, že „stále ještě nedělají všechno, co by měli“. A sedmdesát jedna procent vypovědělo, že se cítí „vyčerpaní“. Dokonce ani kazatelé nejsou imunní. Skoro polovina jich nakonec rezignuje, a na otázku, proč to udělali, osmdesát procent uvádí jako důvod negativní dopad své práce na jejich rodinný život.
Co tedy může vyřešit náš stres? Pokoj! A kde ho najdeme? Bible nám říká: „Poddej se Bohu a najdeš klid, takto ti vzejde blahobyt“ (Jób 22:21, B21). Když poznáš, že tě Bůh bezpodmínečně miluje a přijímá, dá ti to svobodu milovat a přijímat stejným způsobem i sám sebe. Ve výsledku už tě nebude ovládat potřeba, aby tě přijímali jiní, abys něco získal a něčeho dosáhl. Ano, když budeš žít podle zásad jasně stanovených v Bibli, můžeš žít v pokoji i blahobytu!