„Neste tedy ovoce, které ukazuje, že činíte pokání.“ Matouš 3:8

Když se izraelští vůdci na Jiftácha obrátili s prosbou o pomoc, byli v nouzi a chtěli ho „použít“. Jiftách jim zjednodušeně řečeno odpověděl: „Pojďme si ujasnit, jaký druh vztahu mezi sebou budeme mít.“ Na této úrovni s nimi vyjednával a stal se nejvyšším vůdcem. Jestli byla tvá důvěra narušena, potřebuješ odpustit. Když to uděláš, osvobodíš se. Musíš ale uplatnit moudrost v tom, jak se posunout kupředu. Bůh neočekává, že by ses měl znovu dostat do situace, kdy budeš opět zraněn.
Možná jsi slyšel příběh muže, který přišel k lékaři s vážnou popáleninou na pravém uchu. Vysvětloval: „Žehlil jsem a sledoval přitom televizi, když zazvonil telefon a já zvedl žehličku místo telefonního sluchátka.“ Zmatený doktor řekl: „Ale jak jste si popálil i levé ucho?“ Muž zvolal: „Protože ten člověk zavolal znovu!“ Sečteno a podtrženo: Když tě někdo „spálí“, buď opatrný, aby ses nedostal do situace, kdy tě bude pálit znovu a znovu. Odpuštění musí být okamžité, ale důvěra se musí získávat. Pachatel musí nést plody pokání – stálé chování, které podá důkazy o změně jeho srdce. Ježíš řekl: „Neste tedy ovoce, které ukazuje, že činíte pokání“ (Matouš 3:8).
Potřebuješ dvě věci: milost a moudrost. Milost znamená dávat druhým stejné odpuštění, jaké Bůh dal tobě. Moudrost znamená vědět, jaký druh vztahu můžeš s tím člověkem mít v budoucnu.