„… jsme … dědicové Boží, spoludědicové Kristovi…“ Římanům 8:16-17

Když tvůj oblíbený sportovní tým vyhraje, říkáš: „Vyhráli jsme!“ Co myslíš tím „my“? Ty jsi nebyl na hřišti. Ty jsi to nerozhodl. Nehodil jsi míč ani do něj nekopl. Nedal jsi ani jediný gól. Co myslíš tím „vyhráli jsme“? Myslíš tím, že vyhrál tým, který podporuješ a se kterým se identifikuješ.
Jako pro vykoupené Boží dítě je v tom pro tebe důležitá duchovní pravda. Když Ježíš zemřel, zemřel jsi s ním. Když Ježíš vstal z mrtvých, vstal jsi s ním, abys „vstoupil na cestu nového života“ (viz Římanům 6:4). Rozdíl mezi tebou a vítězným týmem je v tom, že ty nikdy ve skutečnosti nebudeš jeho součástí. Ale když Ježíš zvítězil na kříži a ty jsi jej přijal jako svého Spasitele, Bůh tě umístil „do něj“. Dnes tě vidí oblečeného v Kristovu spravedlnost (viz 2. Korintským 5:21).
Pavel to vysvětluje takto: „Tak Boží Duch dosvědčuje našemu duchu, že jsme Boží děti. A jsme-li děti, tedy i dědicové – dědicové Boží, spoludědicové Kristovi…“ (Římanům 8:16-17). Chápeš to? Jako vykoupené Boží dítě jsi dědic všeho, co tvůj nebeský Otec vlastní. A je to ještě lepší! Ty jsi také „spoludědic Kristův“, což znamená, že na cokoli má nárok Kristus, na to máš nárok i ty. Když tuhle pravdu pochopíš a začneš podle ní jednat, začneš poznávat a nárokovat si požehnání, která ti Bůh zaslíbil ve svém Slově. Tato požehnání zahrnují takové věci jako milost, odpuštění, uzdravení, zaopatření, vedení, síla a podobně. Tvá identita v Kristu ti na to všechno dává nárok.