„Následuj Boží pravidla, když spolupracuješ na jeho díle.“ 2. Timoteovi 2:5, přel. z angl.

Toužíš po tom, aby ses každému zalíbil a vyhověl každé žádosti? Nejsi sám, každý den někteří dobří lidé vyhoří, protože si neumějí stanovit hranice. A jakmile se to stane, těžko se to napravuje, protože nikdo z nás (ani ti, kdo jsou povoláni Bohem) nemůže porušit přirozené zákonitosti, aniž by trpěl. Jeden biblický učitel napsal: „Když jsem si jednou stěžoval na svůj nabitý program, slyšel jsem, jak mi Duch Boží říká: ‚Jsi to ty, kdo si stanovuje svůj harmonogram. Jestli se ti to nelíbí, udělej s tím něco!‘“ Pavel řekl Timoteovi: „Následuj Boží pravidla, když spolupracuješ na jeho díle“ (2. Timoteovi 2:5, přel. z angl.).
Ne každý problém je duchovní, některé jsou fyzické. Navíc nemůžeš vinit satana za věci, které jsou tvou chybou. Nesnášíme lidi, kteří na nás vyvíjejí tlak, ale přesto pořád děláme, co chtějí, a tím živíme svůj skrytý hněv. Vystavujeme se tlaku tím, že nebereme zodpovědnost za svůj život. Pravda je taková, že mnoho lidí s dobrými záměry je každý den ve stresu a depresi, protože neumějí říct „ne“. Zapomínají, že Ježíš je jejich vzorem, a že i on měl pravidelný čas na odpočinek a regeneraci.
Řešením je: 1) Svěřit svůj život do vedení Ducha svatého. 2) Naučit se dát nejdůležitější věci na první místo. 3) Uvědomit si, že i ty máš své potřeby. 4) Neočekávat, že každý pochopí, když si stanovíš hranice.
Bible říká: „V každičkém čase miluje přítel…“ (Přísloví 17:17). Tedy nejen, když vyhovíš jeho přání. Abys mohl v životě naplnit Boží vůli, musíš se naučit stanovit si hranice.