„Slova z úst moudrému příjemně plynou…“ Kazatel 10:12

Necháš se snadno zranit? Nebo zraňuješ neúmyslně jiné? Může to mít tři důvody:
1) Ventiluješ vlastní zranění. Německý básník Hermann Hesse napsal: „Když někoho nenávidíš, nenávidíš v něm něco, co je součástí tebe samého. Co není naší součástí, to nám nevadí.“ Je dobré mít na paměti, že lidé často útočí na druhé v reakci na to, co se odehrává v jejich nitru.
2) Když tě něco bolí, stáváš se nedůtklivým. Jestli například ignoruješ třísku v prstu, může se zanítit. Pak ti někdo o prst zavadí a ty zaječíš bolestí: „Tys mi ublížil!“ Ve skutečnosti je ale tvým problémem tříska, se kterou jsi nic neudělal. Zranění lidé přehnaně reagují, často přehánějí a jsou sebelítostiví. Také příliš ovlivňují své okolí. Manželští poradci o svých klientech v krizi říkají, že když jeden z manželů „vyzvrací“ své emoce, druhý „po něm uklízí“. Ten, který nejvíce trpí, působí obvykle nejvíce škody.
3) Překonání bolesti vyžaduje čas, rychlé prostředky nefungují. Nejlaskavější věc, kterou můžeš pro zraněné lidi udělat, je ukázat jim, že ti na nich záleží. A pokud budou ochotni to přijmout, pomoci jim vypořádat se s jejich problémy a překonáním bolesti.
Někdy i z nedobré situace mohou vzniknout dobré věci. Jedna úklidová společnost našla při čištění kanalizace pod městskou ulicí jednašedesát diamantových prstenů, značný počet historických mincí a stříbrné předměty. Byla to nepříjemná práce, ale dělníci si směli ponechat cennosti, které nalezli. Možná se musíš potýkat s některými hodně ošklivými věcmi, ale během toho procesu můžeš objevit nějaké poklady, o jejichž existenci jsi neměl ponětí, a po vší své těžké práci se nakonec dočkáš krásného vztahu.