„Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj!“ Přísloví 1:10

Nikdy v životě nebudeš mít důležitější zaměstnání než rodičovství. A dokud jsou tvé děti pod tvou střechou, máš za ně před Bohem odpovědnost. S ohledem na to bys měl dělat toto:
1) Sleduj, kdo má na tvé děti největší vliv. Tvůj syn nebo dcera budou některými dětmi z nejrůznějších důvodů přitahováni. To jsou ti, na kterých „lpějí“, posílají jim SMS, volají si s nimi, zvou si je domů, sedají si společně v církvi a podobně. Nemůžeš sledovat každý vztah svých dětí, měl bys ale znát ty, kteří na ně mají největší vliv.
2) Seznam se s jejich blízkými kamarády. Všímej si, jak mluví, jak se oblékají, nakolik jsou zdvořilí či nezdvořilí, jak si hrají a komunikují s vaší rodinou. Neboj se jich zeptat na jejich rodiče, na církev, kam chodí, a pokud jsou dostatečně staří, i na to, jaký mají vztah ke Kristu.
3) Kontroluj, kde je tvé dítě přes noc. Jestliže jsou tvůj syn nebo dcera pozváni domů ke svým přátelům, promluv si s jejich rodiči a zjisti, čím se děti chystají trávit ten čas mimo váš domov. Dětem řekni, že od nich očekáváš zdvořilé a uctivé chování, a požádej je, aby tě informovaly, kdyby vznikl jakýkoli problém.
4) Dávej pozor na varovné symptomy. Když se tvé dítě vydá špatným směrem, pravděpodobně budeš pozorovat příznaky, jako jsou lhostejnost k duchovním věcem, otevřená vzpurnost nebo uchvácenost hudbou, oblečením a zábavou, které ty zrovna neschvaluješ.
Možná se ti zdá, že je to náročné. Ano, je. Je to ale projev tvé lásky a je to pro jejich ochranu!