„Chytrý člověk poznání skrývá…“ Přísloví 12:23

Bývá pro tebe těžké zdržet se nevyžádaných rad? Užíváš běžně výrazy jako „měl bys“ a „neměl bys“? Lidé mají tendenci nesnášet ty, kdo si myslí, že vždy vědí, co je pro ně nejlepší. Buď opatrný i v případě, kdy si myslíš, že máš právo někomu mluvit do života. Když řekneš „nenapadlo tě třeba…“, zní to mnohem méně rozkazovačně, než když řekneš „musíš“ nebo „nesmíš“, a lidé to ochotněji přijmou.
Jak napsal jeden spisovatel: „I když máš znalosti a vhled do určité situace, je někdy moudřejší mlčet a dopřát druhému pocit radosti a naplnění z toho, že ti to může vysvětlit.“ Tvářit se jako „odborník“ téměř na všechno je znamením pýchy, a ta je odporná Bohu i člověku. Když v něčem vynikáš, pak dokonce i když jsi pokorný, může tvá přítomnost způsobit, že se lidé s nízkým sebevědomím budou cítit nepohodlně a méněcenně. Předváděním intelektuální nadřazenosti se zkrátka lidem odcizíš. Ve výsledku to může způsobit, že začnou ve tvém životě vyhledávat slabiny, aby tě mohli srážet. Jestli máš tendence „všechno vědět“, možná budeš potřebovat poctivé sebezpytování. Není tvé předvádění jen maskováním vnitřní nejistoty? Nevyhledáváš pozornost a uznání druhých, protože je nedostáváš ze zdroje, po kterém toužíš?
Zkus raději pozorně naslouchat, ptej se lidí na jejich nápady, odolávej pokušení druhé opravovat a přít se s nimi. Vlastní názor omez na jeden či dva body. Budeš překvapen, jak rychle se vaše vztahy začnou zlepšovat. Lidé mají rádi dialog, ne monolog. Takže žij podle této časem prověřené biblické zásady: „Chytrý člověk poznání skrývá…“ (Přísloví 12:23).