„Zajeď na hlubinu a spusťte své sítě k lovu!“ Lukáš 5:4

Čtvrtá lekce: Součástí Božího plánu pro tvůj život je vždy riziko. Proč? Protože Pán chce, abys žil vírou. Proč si myslíš, že Ježíš řekl Petrovi: „Zajeď na hlubinu“? Protože právě tam jsou velké ryby.
Většina lidí prožívá své dny v mělkých vodách života. Žijí povrchně, jejich život má malou hloubku, spokojeně si žijí u břehu a do hlubší vody nikdy neproniknou. Proč? Protože v mělké vodě je bezpečněji. Myslí si, že kdyby se vydali do větší hloubky, mohly by tam být velké vlny, které by mohly rozhoupat jejich loď, a ta by se mohla převrhnout. Tak prostě zůstanou tam, kde je to pohodlné, a hrají si tam. Sotva si namočí nohy, protože se předem bojí, že se jim voda zavře nad hlavou. Říkají si: „Kdybych se Pánu skutečně vážně oddal, mohlo by to ze mě udělat fanatika. Moje rodina by se mohla opravdu naštvat. A co by si řekli moji kamarádi? Co kdyby mě Bůh požádal o něco, co nedokážu?“ Proto se spokojují s životem na mělčině, a o tolik se tím připravují!
Pochop jedno: Boží plán pro tebe je dobrý plán a poslouží ti k dobrému (viz Jeremjáš 29:11-14). Pán říká: „Pusť mne do své lodi. Dovol, ať je má přítomnost s tebou, ať půjdeš kamkoli – ve tvém podnikání, v kariéře, v rodině, v manželství, v každé oblasti. Dovol mi, abych tě vedl. Spolupracuj s mým plánem, a požehnám ti víc, než si představuješ v nejsmělejších snech.“ Proč ho tedy dnes nevzít za slovo a nevyrazit ve víře na hlubinu?