„Když viděl zástupy, bylo mu jich líto…“ Matouš 9:36

Parafrázovaný překlad Bible říká: „Dobrý vedoucí motivuje, nesvádí z pravé cesty, ne-vykořisťuje“ (Přísloví 16:10, přel. z angl.). Ježíš byl dobrý vedoucí. Miloval lidi, ale nikdy je nevyužíval pro vlastní cíle. Měl určitě plno práce, ale nikdy ne tolik, aby se nezastavil a nepomohl. V podobenství o milosrdném Samařanovi řekl: „… když … na své cestě přišel k tomu místu a uviděl ho, byl pohnut soucitem; přistoupil k němu, ošetřil jeho rány olejem a vínem a obvázal mu je, posadil jej na svého mezka, zavezl do hostince a tam se o něj staral“ (Lukáš 10:33-34).
Všimni si slov „staral se o něj“. Jestli chceš někoho vést, musíš být schopen ho ovlivnit. A toho docílíš, když si uděláš čas, aby ses o něj staral. Jádrem procesu starání se je upřímný zájem o druhé. Jestli chceš lidem pomáhat a mít na ně kladný vliv, nemůžeš je nemilovat a ponižovat, protože to lidé vycítí. Musíš je milovat a respektovat. Staré pořekadlo „předstírej to, dokud to nedokážeš“ tady fungovat nebude, lidé poznají, jestli ti na nich záleží nebo ne.
Možná nevíš, proč bys měl přebírat úlohu toho, kdo se stará, není to snad něco, co by lidé měli dostávat jinde, například ve své rodině? Mnozí z těch, s nimiž se denně stýkáš, zoufale touží po povzbuzení. Pokud ho nenajdou u tebe, bohužel nemají nikoho jiného, kdo by jim je dal. Když se začneš starat o život druhého člověka, máš skutečnou příležitost ho Božím způsobem pozitivně ovlivnit. Takže se starej o druhé!