„Moudrostí se dům buduje…“ Přísloví 24:3

Životní bouře prověří, jak dobře jsi spravoval svou rodinu. Klíčem k úspěchu je komunikace. Otestuj sám sebe těmito čtyřmi otázkami:
1) Jak dobře komunikuji s lidmi, které miluji? Možná nevědomky používáš způsob, který nefunguje dobře. Například styl odvety má ponižující účinek. Nebo se snažíš dominovat? Tím ostatní zastrašuješ. Izoluješ se? To druhé frustruje. Anebo spolupracuješ? To má povzbudivý účinek. Pokud bys chtěl, aby ve tvé rodině vládly dobré vztahy, ale máš ve zvyku používat jakýkoli jiný komunikační styl než partnerský, musíš to změnit.
2) Dokážu rozpoznat zabijáky komunikace? Mezi hlavní patří internet, telefonování, SMS a televize. Víš o tom, že průměrný pár tráví smysluplným rozhovorem méně než hodinu týdně, zatímco sledováním televize několik hodin denně?
3) Dávám každému možnost, aby mohl vyjádřit svůj názor? A když už ho svobodně vyjádří, nekritizuji, nejsem ironický nebo ješitný? Rozdílnost názorů může být zdravá. Bible říká: „Železo se ostří železem…“ (Přísloví 27:17). Respektování odlišného názoru přináší užitek všem.
4) Myslím kreativně? Trávíme společně čas jako rodina? Zavolám někdy svému partnerovi během dne a pozvu ho na oběd? Využívám čas, kdy vozím děti do školy nebo na trénink, abych si s nimi povídal?
Komunikaci je možné začít kdekoli, fungovat bude ale jenom tehdy, když z ní uděláš svou prioritu.