„Milovník poznání miluje poučení, jen tupý mezek si nedá domluvit.“ Přísloví 12:1, B21

Existují dva druhy kritiky:
1) Destruktivní kritika. Vždy se najdou lidé, kteří se budou radovat, když „na tvé přehlídce prší“; takoví, kteří se snaží dostat nahoru tím, že shazují druhé. Mark Twain řekl: „Drž se dál od lidí, kteří shazují tvé snahy. Malí lidé to tak dělají vždycky. Skvělí lidé ti naopak dají pocit, že i ty se můžeš stát skvělým.“
2) Konstruktivní kritika. Šalomoun řekl: „Zlatý nosní kroužek či náhrdelník z třpytivého zlata je kárající mudrc slyšícímu uchu“ (Přísloví 25:12). Abys dosáhl svého nejvyššího potenciálu, musíš překonat hlavní překážku. Jakou? Svou přirozenou nechuť objevit o sobě něco nelichotivého. Když budeš své nedostatky omlouvat nebo je dokonce skrývat, zavřeš si dveře k životně důležitému zdroji sebepoznání. A tím si také odepřeš radost z růstu. Každý z nás se může zlepšit v tom, co dělá, nebo jak to dělá. Skutečnost je taková, že pokud stále stavíš na úspěších loňského roku, ještě jsi neudělal dost pro to, abys mohl růst v tom letošním.
Poté, co Tuff Hedeman vyhrál svůj třetí titul mistra světa v rodeu, odjel místo oslavy do Denveru, aby zahájil novou sezónu. Celý proces začal znovu. Uvažoval takto: „Býk v Denveru nebude ohromen tím, co se mi povedlo minulý týden.“ Ať už jsi nezkušený nováček nebo zasloužilý veterán, pokud chceš být šampiónem i zítra, musíš být dnes učenlivý. Nebo jak řekl Šalomoun: „… kdo na domluvy dbá, jedná chytře“ (Přísloví 15:5).