„Cti … matku svou…“ Efezským 6:2

Žádné povolání na zemi nevyžaduje takové množství dovedností a porozumění, kolik jich potřebuje matka při plnění svých každodenních povinností. Zastav se a zamysli se nad tím, co vše patří k její práci. Musí být v domě psycholožkou, lékařkou, teoložkou, vychovatelkou, chůvou i ošetřovatelkou, šéfkuchařkou, taxikářkou, náčelnicí požárního sboru a příležitostnou policejní důstojnicí. Zkus si představit, kolik by tě stálo najmout si lidi, kteří by zastali všechny tyto dovednosti. A i kdyby se ti to podařilo, jak bys věděl, že jim všem můžeš důvěřovat?
A to není všechno! Přenes se s takovou maminkou dopoledne do čekárny pediatra. Poté, co proseděla pětačtyřicet minut s horečkou rozdrážděným batoletem na klíně, ji konečně zavolali do ordinace. Lékař prohlédne nemocné dítě a s vážným výrazem jí řekne: „Rozhodně ho tak čtyři nebo pět dnů udržujte v klidu. Vyrážku si nesmí škrábat. Dohlédněte, aby v sobě udrželo lék, a bude třeba, abyste mu kontrolovala stolici.“ „Ano, ano, jistě! Ještě něco dalšího?“ „Už jenom jedno. Tahle nemoc je nakažlivá, takže ať se k němu vaše ostatní čtyři děti nepřibližují. A za týden přijďte na kontrolu.“
Úžasné je, že tohle by zvládla většina matek a dělaly by to s láskou a moudrostí. To proto, že je Bůh k jejich službě uschopnil. A dal jim nadšení pro jejich děti. Doslova by položily život, aby ochránily děti svěřené do jejich péče. Proto si zasluhují náš obdiv, jak o Dni matek, tak po všechny ostatní dny v roce. Tvé slovo pro dnešní den tedy zní: Cti svou matku.