„… Bůh vždycky udělá, co má v plánu…“ Efezským 1:11, přel. z angl.

Bůh řekl: „Já jsem Alfa i Omega, první i poslední, počátek i konec“ (Zjevení 22:13). Pán stanoví konečný výsledek, kterého chce dosáhnout, a pak začne od začátku a směřuje k jeho dosažení. On „vždycky udělá, co má v plánu“.
Josef zjistil, že Boží plán platí, dokonce i když se proti tobě obrátí vlastní rodina. Při zpětném pohledu řekl: „Vy jste proti mně zamýšleli zlo, Bůh však zamýšlel dobro…“ (1. Mojžíšova 50:20). Nepleť si ale „dobré“ s „příjemným“. Když tě Bůh napravuje nebo přesměrovává, není to vždy příjemné, ale je to dobré! David řekl: „Byl jsem pokořen a bylo mi to k dobru, naučil jsem se tvým nařízením“ (Žalm 119:71). Jestli si nejsi jistý Božím plánem, hledej Boží tvář, dokud ti ho neukáže. Může ti připadat, že jsou tu naléhavější věci, ve skutečnosti ale nic není důležitějšího. Jakmile budeš znát Boží plán pro svůj život, můžeš si být jistý, že ho žádný lidský zásah nemůže zrušit. Žalmista napsal: „Hospodin za mě dokončí zápas. Hospodine, tvoje milosrdenství je věčné…“ (Žalm 138:8). Satan nemůže vymyslet situaci, pro kterou by Bůh už neměl připravené „východisko“ (viz 1. Korintským 10:13). Pavel nás ujišťuje: „Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát“ (1. Korintským 10:13).
Právě v čase zkoušek zjistíš, že „Bůh je věrný“. Bude tě sice „natahovat“, ale nikdy ne až k bodu, kdy by tě to zničilo. Jeho záměrem je, abys z každé zkoušky vyšel silnější a připravený na to, co má pro tebe dále v plánu.