„… doplňte svou víru … sebeovládáním…“ 2. Petrova 1:5-6, ČSP

Všiml sis někdy, že máme tendenci ze svých charakterových vad vinit okolnosti? Připisujeme své problémy špatné výchově, finančním potížím nebo chybám jiných lidí. Své okolnosti možná nemůžeš ovlivnit, svůj charakter ale ano. Okolnosti nemůžeš ze svých charakterových vad vinit o nic víc, než můžeš vinit zrcadlo z toho, jak vypadáš. Vždy si můžeš vybrat poctivost, a kdykoli učiníš rozhodnutí na základě charakteru, uděláš další krok ke svému duchovnímu růstu.
Zamysli se nad chvílemi, kdy jsi čelil pokušení a protivenství. Zapiš si je a ke každému případu si poznamenej, jak jsi tehdy reagoval: útěkem, omluvou, kapitulací, vyhnutím se, vytrváním nebo vítězstvím? Jaké okruhy problémů dokážeš identifikovat? Jak jsi to mohl udělat lépe? Pokud věci, které sis zaznamenal, byly způsobeny okolnostmi, které jsi nemohl ovlivnit, rozhodni se převzít větší kontrolu nad svým životem. Jak? Tím, že svůj arzenál „doplníš o sebeovládání“.
Život každého z nás se podobá ledovci – vidět je jenom patnáct procent, a to je naše reputace. Zbytek, náš charakter, je skryt pod hladinou. Charakter je to, co si myslíme, ale ne nutně to sdílíme. Jeho základem je to, co děláme, když se nikdo nedívá, jak se vypořádáváme s drobnými životními problémy, jak zvládáme selhání a úspěchy. Jozue se po skvělé životní dráze obrátil k Izraeli s výzvou: „… vyvolte si dnes, komu chcete sloužit: … Já a můj dům budeme sloužit Hospodinu“ (Jozue 24:15). Charakter se zakládá na sebeovládání a sebeovládání spočívá v přijímání správných rozhodnutí. A dobrou zprávou je, že to nemusíš dělat sám: „Neboť je to Bůh, který ve vás působí, že chcete i činíte, co se mu líbí“ (Filipským 2:13).