„Vezměte na sebe mé jho…“ Matouš 11:29

Ježíš mluvil k lidem, kteří vzdali náboženství. K lidem, kteří prošli vyhořením, protože se marně snažili dodržovat dlouhý seznam předpisů a omezení. Řekl jim: „Pojďte ke mně, všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším. Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží“ (Matouš 11:28-30).
„Jho“, o němž Ježíš mluvil, byl postroj nasazený na šíje dvou volů, aby mohli táhnout pluh stejným směrem. V každém páru volů byl vždy jeden vůdcem a druhý ho následoval. Plyne z toho důležité ponaučení, které by ti nemělo uniknout: Ježíš se ujme vedení, ty ale musíš postupovat v souladu s ním, aby sis v životě mohl užívat jeho požehnání. On zaslibuje, že tě jeho jho nebude dusit, nebude únavné ani omezující a nebude tě dráždit. Pravda je taková, že jestli chceš být doopravdy svobodný, musíš se nechat zapřáhnout s Ježíšem a podřídit svou vůli jeho. Nebude to ale fungovat, jestli Kristovo jho přijmeš jen na chvíli, ale pak, když věci nepůjdou tak, jak bys chtěl, začneš táhnout opačným směrem. Když to uděláš, břemeno ztěžkne a začneš se cítit zmožený. Pokoj a odpočinutí se dostaví jen tehdy, když budeš ve jhu relaxovat a vedení přenecháš Kristu.
Ježíš řekl: „… já vám dám odpočinout“ (Matouš 11:28). Znamená to, že máš na výběr, buď se mu vzepřít, nebo v něm odpočívat. Co si vybereš?