„… příštímu pokolení vyprávějte…“ Žalm 48:14

V knize Soudců je jeden alarmující verš: „… nastoupilo jiné pokolení, které neznalo Hospodina…“ (Soudců 2:10). Jak se něco takového mohlo stát? Jejich rodiče jim o něm neřekli. Přečti si pozorně s modlitbou tyto tři úryvky z Písma:
1) „… příštímu pokolení vyprávějte: ‚Tento Bůh je Bůh náš navěky a navždy; on sám nás povede věčně‘“ (Žalm 48:14-15).
2) „Co jsme slýchali a o čem víme, to, co nám otcové vyprávěli, nebudeme tajit jejich synům. Budeme vyprávět budoucímu pokolení o Hospodinových chvályhodných činech, o mocných skutcích a divech, jež konal“ (Žalm 78:3-4).
3) „Ať všechna pokolení tvé skutky opěvují, tvé mocné činy ať zvěstují“ (Žalm 145:4, B21).
Třeba si říkáš, že potřebujeme lepší vládu. To je možné, jenže vláda nevychovává děti, to je úkol rodičů. Nebo si myslíš, že potřebujeme lepší školský systém. Možná ano, ale ani školy nevychovávají děti, je to práce rodičů. A jako rodič jsi povolán řídit svůj domov. Jsi povolán vyučovat své děti Hospodinovým cestám. Takže kousni do toho jablka jako první! Dej svým dětem hluboké duchovní kořeny, a to co nejdříve. Budou se bouřit? Je to možné, marnotratný syn taky pocházel z dobrého domova, a přesto se vzbouřil. Ale vrátil se, protože měl vzpomínky a hodnoty, k nimž se mohl vrátit. Jozue na sklonku svého života svolal představitele národa a řekl jim: „Sami jste viděli všechno, co učinil Hospodin, váš Bůh…“ (Jozue 23:3). Pak jim přikázal, aby o tom vyprávěli svým dětem. Udělali to? Ne. A jaký byl konečný výsledek? Jejich synové a dcery si nakonec brali cizince a přijímali jejich hříšný životní styl. Nedopusť, aby se to stalo tvým dětem!