„Ale buďte dobré mysli, já jsem přemohl svět.“ Jan 16:33, ČSP

V polovině osmdesátých let dominoval britským rockovým hitparádám Steven Patrick Morrissey, známější jako „Moz“. Morrissey byl známý jak svou hudbou, tak svou melancholií. Jeho písně měly převážně depresivní náměty. Zabývaly se rozbitými vztahy, osamělými nočními kluby a beznadějnou tíhou minulosti. Stručně řečeno, Morrissey byl zpěvák, který žil neradostný život v mollové tónině.
Jaký rozdíl od života, k němuž Ježíš povolal své následovníky! Při třech různých příležitostech povzbuzoval své učedníky, aby „byli dobré mysli“. Biblický učitel Philip De Courcy to nazývá „tři radostná povzbuzení Nového zákona“. Prvním důvodem k radosti je to, že tvé hříchy jsou odpuštěny a zapomenuty v Kristu (viz Matouš 9:2). Díky Kalvárii tvé chyby a nedostatky nikdy nebudou použity při soudu proti tobě (viz Jan 5:24). Druhým důvodem k radosti je to, že nebojujeme o vítězství, ale z pozice vítěze. „Ve světě máte soužení. Ale buďte dobré mysli, já jsem přemohl svět“ (Jan 16:33, ČSP). A třetím důvodem k radosti je to, že Ježíš bude s tebou bez ohledu na to, co ti život přichystá nebo kdo se proti tobě postaví. Bude s tebou, když ho budeš potřebovat, stejně, jako byl s vyděšenými učedníky na palubě lodi zmítané bouří. Máš na to jeho slovo: „… vyděsili se… Ježíš na ně hned promluvil a řekl jim: ,Vzchopte se, já jsem to, nebojte se!‘“ (Matouš 14:26-27).
Pokoj není absence bouří. Je to vědomí, že Kristus je s námi a že platí: „… ani co jiného … nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu“ (Římanům 8:39).