„… v úctě dávejte přednost jeden druhému.“ Římanům 12:10

Ohleduplnost je další důležitý klíč k požehnání v práci. To platí, ať jsi ředitel společnosti nebo noční vrátný. Jmenovka na dveřích tvé kanceláře možná říká, že si zasloužíš respekt, ve skutečnosti si ho však musíš každý den zasloužit svou pracovní morálkou a přístupem.
V dobách Starého zákona si většina lidí vydělávala na živobytí zemědělstvím a chovem dobytka, proto jim Šalomoun radil: „Dobře si všímej, jak vypadá tvůj brav, starej se pečlivě o svá stáda…“ (Přísloví 27:23). Dobří vedoucí se starají, aby znali potřeby, silné a slabé stránky, potenciál i způsoby motivace těch, s nimiž spolupracují. Výsledkem je snížení nemocnosti zaměstnanců, zlepšení morálky a zvýšení kvality a množství produkce. Věř tomu nebo ne, výše platu není vždy tím nejlepším motivačním faktorem. Někdy je silnější motivací tvá ohleduplnost, pochopení a zájem o zaměstnance. Pokud budeš lidi shazovat a brát je jako samozřejmost, zaručí ti to jen rozhořčení druhé strany. Ale když ti na lidech opravdu záleží, budeš se v nich snažit probudit to nejlepší. A pokud jsi zaměstnanec, Bůh ti zaslibuje: „… kdo střeží svého pána, získá vážnost“ (Přísloví 27:18). Jestliže budeš neustále kritizovat své nadřízené, lidé kolem tebe ti přestanou věřit. Proč? Protože jim bude jasné, že jednou začneš mluvit stejně i o nich!
Dokud budeš nenávidět svou pozici následovníka, nikdy nezískáš kvalifikaci být vůdcem. Bible říká, že máš mluvit dobře o těch, kdo mají nad tebou autoritu (viz Titovi 3:1-2). A pokud to nedokážeš, raději neříkej nic a hledej si jiné zaměstnání. Tak můžeš být požehnaný v práci.