„… proto v srdci jásám…“ Žalm 28:7

Radost je jako sval, čím více ji cvičíš, tím je silnější. Zde jsou dvě cvičení, která ti pomohou rozvinout vnitřní radost:
1) Snaž se projevovat více vděčnosti. „Za všech okolností děkujte…“ (1. Tesalonickým 5:18). Všimni si, že tu není napsáno, že máme děkovat za všechny okolnosti, ale za všech okolností. Hans Seyle, zakladatel moderních výzkumů stresu, řekl, že vděčnost produkuje více emocionální energie než jakýkoli jiný postoj. Hledej tedy další způsoby, jak vyjádřit vděčnost. Pošli někomu e-mail nebo mu zavolej a řekni mu, jak moc pro tebe v životě znamená. A neopomeň vyjádřit vděčnost Bohu. Žalmista napsal: „Hospodin je síla má … svou písní mu budu vzdávat chválu“ (Žalm 28:7). Pokud nejsi přirozeně radostný člověk, začni zpívat Bohu chvály a sleduj, jak se tvůj postoj změní.
2) Hledej způsoby, jak dávat. „Požehnanější je dávat než dostávat“ (Skutky 20:35, B21). Kdosi žertem řekl: „Když přijde na dávání, mnoho lidí se zastaví u nuly.“ Co na to říká Bible? „… radostného dárce miluje Bůh“ (2. Korintským 9:7). Proč? Protože nejvíce se Bohu podobáš, když dáváš, a on nedává neochotně. Tvé dávání ve skutečnosti určuje, kolik od Boha dostaneš! Bůh říká, že pokud mu dáš první desetinu svého příjmu, on nad tebou otevře nebeské průduchy a vyleje na tebe požehnání (viz Malachiáš 3:10). Bohu nemůžeš dát příliš. Jak řekl jeden starý farmář: „Já to sypu lopatou do Božího skladiště a on to sype do mého. On má ale větší lopatu.“