„Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám…“ Koloským 2:14

Když někoho zatknou za trestný čin a přivedou ho k soudu, prokurátor řekne: „Jsou proti vám vznesena tato obvinění…“ V tom okamžiku obžalovaný doufá, že jeho advokát dosáhne zrušení obvinění.
Nuže, Bůh má záznam o každém hříchu, jehož ses dopustil od lůna matky až po hrob. Má podrobně zaznamenána všechna špatná rozhodnutí, která jsi učinil, nenávistné činy, nelítostné postoje, předsudky, chamtivost, chtíč, lži, všechno to má zapsané. Ty ani nikdo jiný jsi však tento záznam nikdy neviděl. To proto, že Bible říká: „… všechny viny nám odpustil. Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám, a zcela jej zrušil tím, že jej přibil na kříž“ (Koloským 2:13-14). Kristus velice dobře věděl, že odplatou za naše hříchy je smrt, proto: „… dal svůj život jednou provždy za hříchy, spravedlivý za nespravedlivé, aby nás přivedl k Bohu“ (1. Petrova 3:18).
Všimni si slov „odpustil“ a „vymazal“ záznam o hříších, které jsi spáchal. Zde, v bodě víry, Bůh bere všechny tvé hříchy a připisuje je na Kristův účet, a zároveň bere veškerou Kristovu spravedlnost a připisuje ji na tvůj účet. Existuje nějaký limit Boží lásky? Pokud ano, pak na něj cizoložník David nikdy nenarazil. Ani pronásledovatel křesťanů Pavel, ani lhář Petr, ani lotr na kříži. A nenarazíš na něj ani ty. Když Ježíš zvolal z kříže: „Je dokonáno,“ Bůh nad každý hřích, kterého se kdy dopustíš, napsal: „Zaplaceno v plné výši.“ Slovo „ospravedlněný“ znamená prostě, „jako kdyby byl nikdy nezhřešil“. Jak dobré to je!